CityCheck: postorderbruiden in Kiev

American and European men wanted! We zijn nog geen uur in Kiev (Oekraïne) en staan oog in oog met een hooggehakte dame die uitdagend naast een groot bord staat, pontificaal voor de McDonald’s. Hamburgeretende voorbijgangers merken dit Kodakmoment nauwelijks op. Dit is gewoon een soort internetdating, maar dan wat explicieter.

Ik maak snel een foto en speur samen met Yell naar ons hotel. Want waar is de entree? We staan midden op het plein waar enkele jaren geleden de Oranjerevolutie losbarste, hartje Kiev. Ons hotel: iets met een K en dan heel veel klinkers achter elkaar. Twee sterren, wisselende reviews en niet al te duur. Thuis achter de laptop leek dit slim, maar de twijfel slaat toe. Kiev’s hotelaanbod kenmerkt zich door peperdure, ultraluxe hotels en een laag segment met doorgezakte matrassen, geluidsoverlast en muffe ontbijtjes. Onnodig te zeggen dat ons hotel zich in die tweede categorie bevindt. Hoe erg zal het zijn? De locatie is in ieder geval top, dus where’s the catch?

We vinden de enorme entree. Imposante communistische architectuur met een grote, galmende hal die doet denken aan een theater uit de 70er jaren. Naast de ingang een enorm brede, in het zwart geklede bodyguard. De iets oudere en fanatiek geblondeerde dames aan de receptie leggen met handen en voeten uit dat wij de sleutel krijgen op de verdieping waar onze kamer zich bevindt. We vertrekken niet naar boven voordat er diverse bonnetjes met de hand zijn geschreven, goed voor drie ontbijtjes. Door naar een tweede hal waar de liften zich bevinden. Ook hier hangen bodyguards rond. Twee, drie, vier, vijf, vroeg, laat, ze zijn er altijd. Iedereen werkt, maar het communisme is toch al een tijdje voorbij? Ach, misschien is het gewoon een soort hangplek, maar dan voor brede mannen met zwarte outfits. We bouwen nog net geen band met ze op, maar als ze zin hebben, groeten ze vriendelijk.

Iedere verdieping heeft een eigen balie waar 24 * 7 uur iemand zit die vragen beantwoordt, sleutels uitdeelt en.. ja wat doen ze eigenlijk de hele dag? Onze verdieping ruikt naar verf en hier en daar staan gloednieuwe matrassen tegen de muur. Als de deur openzwaait zien we een prima kamer met uitzicht op een Oekraïense variant van Starbucks. De badkamer is Spartaans (en dat zeg ik met gevoel voor understatement!), maar verder is er niets mis met dit vertrek.

We gooien de rugzakken af, even opfrissen en dan snel de stad in. Even de hoek om en we staan op de brede boulevard van Kiev’s stadshart. Hier heeft de stadsarchitect van Sint Petersburg zijn stempel gedrukt. Grote gebouwen, mooie oude details, sierlijke lantaarns, overal levendige terrasjes die onder de bomen verscholen zijn, en de grote winkels die je in iedere wereldstad aantreft.

Het publiek varieert van gehaast lopende zakenmensen, gezinnen met kinderwagens, bejaarde dametjes in soepjurken, brede en ietwat morsige mannen tot shoppende vriendinnen. Meest in het oog springend zijn de tiptip verzorgde vrouwen. Voor je ze ziet, hoor je ze al. Hoge hakken tikken op het trottoir. Of ze nou alleen lopen, met hun partner of met kindjes, ze dragen kleurrijke, strakke jurken, grote zonnebrillen en flinke hakken. Kiev herken je met je ogen dicht.

Wordt vervolgd! Want naast alle clichés is Kiev een prachtige stad met liefdevolle mensen en heel veel verrassingen. Neem bijvoorbeeld de nauwe tunnels waar je met een kaarsje in je hand langs opgebaarde monniken loopt, de stadsstranden, de uitgestrekte parken, mysterieuze menukaarten, wijkjes met galeries, de mooiste terrassen en de kleurrijke orthodoxe kerken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in CityCheck. Bookmark de permalink .

Een reactie op CityCheck: postorderbruiden in Kiev

  1. citycheck zegt:

    Welkom! Dit is de beschuit-met-muisjes-blog van CityCheck! Binnenkort meer reviews on & off the beaten track! Steden, restaurants, national parks, voorstellingen, noem maar op. Nu met een speciale actie: kook voor CityCheck en je leest hier hoe het was :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s